MIKÄ ON FACEPHYSICS?

 

MITEN FACEPHYSICS SYNTYI?

Ollessani 40 – vuotias vuonna 2013 kasvoihini alkoi ilmestyä ensimmäisiä suurempia ikääntymisen merkkejä. Pienet juonteet ja rypyt eivät niinkään häirinneet, mutta kun iho alkoi löystyä ja kasvot roikkua, ahdistuin. Lisäksi vielä kasvoni löystyivät toispuoleisesti; toinen yläluomi, alaluomi ja poski valahtivat alemmas kuin toinen puoli (kuten ennen ja jälkeen- kuvista voi nähdä).

Kävin erilaisissa hoidoissa, joista osasta oli hyötyä joksikin ajaksi, osasta ei, mutta rahaa kului paljon. Halusin kiinteät kasvoni kokonaisvaltaisesti takaisin, mutta en halunnut käyttää siihen valtavia määriä rahaa.

Olen tehnyt lihasten kanssa töitä koko elämäni; olen tanssinut ammatikseni, opettanut tanssia, ohjannut ryhmäliikuntaa ja valmentanut PT- asiakkaita. Eräänä päivänä mieleeni juolahti ajatus; jos pystyn treenaamaan lihaksiani kaulasta alaspäin ja saamaan loistavia tuloksia, miksi en pystyisi tekemään sitä myös kaulasta ylöspäin.

Mietin, olikohan kenellekään muulle juolahtanut sama ajatus mieleen ja googletin sanan ”Facetraining”. Kyllä, muutkin olivat ajatelleet asiaa, sain tulokseksi 5 miljoonaa linkkiä.

Kävin läpi tulosviidakkoa ja muutaman kuukauden perehtymisen jälkeen löysin erään amerikkalaisen kasvojenharjoitusohjelman, joka vaikutti lupaavimmalta kaikista löytämistäni. Tilasin ohjelman. Harjoittelin ohjeiden mukaan 7 kuukautta, en huomannut mitään muutosta. Sukelsin jälleen google-viidakkoon ja aikani etsittyäni päädyin tilaamaan toisen menetelmän, tämäkin oli amerikkalainen, treenasin 8 kuukautta, ei juurikaan vaikutusta – tai nyt jälkeenpäin kun olen katsonut itsestäni kuvattuja videoita tuolta ajalta, huomaan, että kyllä jotakin muutosta tapahtui – olin aiheuttanut itselleni lisää ryppyjä kasvoihin. Heitin kirveen kaivoon vuodeksi, ajattelin, että ehkä tämä ei sittenkään toimisi.

43- vuotiaana palasin kuitenkin jälleen ajatuksen pariin. Aloin miettimään hankkimiani harjoitusohjelmia ja vertasin niitä tietoihini lihasten kehittämisestä. En tiedä, miksen ollut aiemmin tullut ajatelleeksi asiaa, mutta tajusin, etteivät testaamani harjoitusmenetelmät olleet lainkaan sellaisia, jotka kasvattaisivat lihasmassaa. Päätin, että suunnittelen oman harjoitusohjelman tietojeni ja taitojeni perusteella ja katson mitä tapahtuu.

 

SUPERKOMPENSAATIO – MITÄ SE TARKOITTAA?

Hieno sana, mutta itse asiassa erittäin yksinkertainen asia.

Superkompensaatiossa lihasta harjoitetaan niin, että siihen syntyy mikrovaurioita. Tämän jälkeen lihaksen annetaan levätä ja palautua, jolloin se korjaa itse itsensä hieman vahvemmaksi kuin ennen harjoitusta. Tätä toistetaan uudestaan ja uudestaan ja saadaan aikaan lihaksen kasvua, hypertrofiaa.

Jotta lihakseen saadaan aikaan mikrovaurioita, sitä täytyy treenata kovaa, maitohapoille saakka. Muissa kehon lihaksissa, joita voidaan harjoitella erillisillä painoilla, tämä saadaan aikaan vähillä toistoilla. Kasvojen lihaksistossa tämä ei kuitenkaan onnistu, kun painoina ovat sormet ja kädet, vaan toistoja täytyy tehdä niin paljon, että lihas saadaan maitohapoille. Superkompensaatio oli se tärkeä seikka, jota testaamissani harjoitusohjelmissa ei ollut.

 

KUINKA NOPEASTI TULOKSIA?

Suunniteltuani ensimmäisen version Facephysicsistä huomasin ensimmäisen kerran muutosta kasvoissani kuuden viikon harjoittelun jälkeen.

Opetan tanssia ja ohjaan ryhmäliikuntaa ja siksi näen itseni peilistä joka viikko samoilla saleilla, samoissa valoissa puhumassa ja hymyilemässä. Kuuden viikon kohdalla huomasin, etten näyttänyt niin väsyneeltä kuin aiemmin. Tulevina viikkoina vaikutelma vahvistui ja silloin tiesin, että olen oikeilla jäljillä. Kolmen kuukauden kohdalla tapahtui merkittävä käänne, jolloin olin täysin vakuuttunut metodin toimivuudesta. Olin aamulla tehnyt kasvotreenin ja lähdin jälleen ohjaamaan tuntia. Katsoin itseäni pukuhuoneen peilistä ja ajattelin, että ovatkohan valot jotenkin erityisen suotuisat, vai miksi kasvoni näyttävät nyt todella hyvältä. Tunnilla tarkkailin itseäni kriittisesti peilistä ja totesin hiljaa mielessäni, että kyllä se vaan niin on, että nyt tämä homma toimii.

Tunnin jälkeen lähdin hakemaan lastani jäähallilta meikkinä vain ripsiväri. Törmäsin siellä tuttavaani, jota en ollut nähnyt ainakaan vuoteen. ”Miten sä näytät noin fressiltä?” oli hänen ensimmäinen lauseensa. Häkellyin kysymyksestä niin, että mutisin siihen jotakin epämääräistä. En halunnut kertoa projektistani ennen kuin olisin varma, että se toimii. Tämän illan jälkeen olin varma.

 

47-VUOTIAANA OLIN TARPEEKSI ”VANHA”.

Jatkoin menetelmän kehittämistä. Halusin kuitenkin nähdä, toimisiko Facephysics silloinkin kun ikäni on lähempänä 50 vuotta. Kuukausi kuukaudelta kasvoni näyttivät paremmalta ja iho kiinteämmältä. 47- vuotiaana näytän huomattavasti nuoremmalta kuin 40- vuotiaana. Meikkiä käytän ripsiväriä ja kulmakynää lukuunottamatta harvoin, sillä ihoni näyttää niin hyvältä, ettei sitä tarvitse peittää.

 

MOTIVAATIO

Facephysics- harjoittelun alussa tarvitaan päättäväisyyttä ja itsekuria; kun tuloksia ei vielä näy, treenaus saattaa tuntua turhauttavalta. Ensimmäisten tulosten tullessa näkyviin motivaatiota ei tarvitse enää hakea. Mitä enemmän tuloksia syntyy, sen kovemmaksi motivaatio kasvaa; odotat jo seuraavaa päivää, jotta pääset treenaamaan lisää.

 

KENELLE FACEPHYSICS SOPII?

En keksi ketään, jolle ei sopisi. Facephysics on erinomainen kaikille, jotka haluavat:

  • Näyttää nuoremmalta
  • Kohottaa otsaa, kulmakarvoja, silmäluomia, poskia, huulia, leukaa ja kaulan aluetta
  • Ennaltaehkäistä ikääntymisen merkkejä
  • Esiintyjille
  • Naisille
  • Miehille

MUUTOKSEN MITTAAMINEN

Ennen kuin aloitat Facephysics- harjoittelun, ota itsestäsi paitsi valokuvat luonnon valossa, myös videopätkä, jossa puhut ja hymyilet. Kuten kehon muidenkin lihasten kehittyessä, myös kasvojen lihasten kehittyminen tulee ensin esiin lihasten liikkuessa. Ota kuvat ja video kolmen kuukauden välein. Huomaat kuinka paljon kasvosi muuttuvat!